Jatkoa tarinalle

Mitä mindfulness on antanut minulle?

Olen taistellut kymmeniä vuosia painoni kanssa, välillä olen ollut “ihannepainossa” eli oikeastaan alipainoinen, ja välillä taas painoni on lähennellyt sataa kiloa. Olen myös ollut tupakkariippuvainen, läheisriippuvainen, työriippuvainen ja lähes mistä-tahansa-riippuvainen.

Olen ollut  taipuvainen mielialanvaihteluihin ja masennukseen. Kärsin myös selvittämättömistä kroonisista polvikivuista lähes 15 vuotta (Vasta vuonna 2014 sain selityksen näille kivuille diagnoosin muodossa).

Sairastuin keskivaikeaan masennukseen vuonna 2003.  Toivuin tästä  masennuksesta vuoden sairausloman aikana mindfulnessin avulla ja nyt tiedän, että en enää koskaan tule sairastumaan masennukseen.

Vuonna 2011 lopetin  vuosikymmeniä jatkuneen tupakoinnin mindfulnessin avulla ilman nikotiinikorvaushoitoa tai muutakaan korvaavaa toimintoa ja ilman painonnousua. Olin yrittänyt lopetusta useammankin kerran tahdonvoiman avulla. Aina kuitenkin retkahdin viimeistään kahden vuoden kuluttua uudelleen. Nyt tiedän, että en enää koskaan tule tupakoimaan.

Painoa oli kuitenkin enemmän kuin riittävästi.  Krooniset polvikivut sen kuin pahenivat.

Aloin käyttää mindfulnessia myös kivunhallintaan. Huomasin, että se toimii. En elä enää kipulääkkeitten varassa – diagnoosivaiheessa lääkäri totesi, että tässä menee kyllä nyt muutama vuosi säännöllisesti kipulääkkeitä syöden, kunnes tulee leikkauksen aika. Nyt tiedän, että pystyn elämään kivunkin kanssa. Otan kipulääkkeen silloin kun kipu on sietämätöntä, mutta useimmiten selviän mindfulnessin avulla.

Verensokerin kanssa alkoi olla ongelmia, olin jo ns. esidiabetesvaiheessa ja tiukassa seurannassa.  Lopulta pari vuotta sitten sain ikään kuin “vahingossa” ihan uuden suhteen omaan kehooni, painooni ja terveyteeni. Kaikki alkoi siitä, kun päätin ottaa mindfulnessin mukaan myös syömiseeni. Aloin harjoitella tietoista syömistä (mindful eating), joka oli kyllä yksinkertaista, mutta ei helppoa. Siinä vain pelkästään syödään, kun syödään. Ei katsota televisiota, ei lueta jotakin, ei ajatella menneisyyttä eikä tulevaisuutta. Ollaan läsnä ja koetaan jokainen suupala. Ruoasta on lupa nauttia, se on suorastaan tavoite!

Paino lähti putoamaan heti, ja yhteensä pudotin vuoden aikana 20 kiloa ilman mitään yrittämistä. En tarkoituksella yrittänyt muuttaa ruokatottumuksiani, mutta huomasin melko pian, että mieltymykseni muuttuivat. Parempi yhteys kehoon korjaa valintoja automaattisesti parempaan suuntaan. Mitään ei tarvitse “pakottaa” syömään tai jättämään pois.

Tunnen itseni terveemmäksi kuin koskaan aikaisemmin aikuisikäni aikana! En käytä säännöllisesti mitään lääkettä. Verenpaineeni ja sokeriarvoni ovat normaalilukemissa ja paino pysyy kurissa ilman vahtimista. Nautin liikunnasta ja ulkoilusta, joka aikaisemmin oli minulle aina suorittamista. Olen tasapainossa ja tyytyväinen tavalliseen elämääni.

Mindfulness ei ole vain palauttanut terveyttäni, vaan on suorastaan antanut minulle täydellisesti uuden elämän. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa!