Käytä mieltäsi itse

Käytätkö sinä mieltäsi vai käyttääkö mielesi sinua? Oletko päästänyt palvelijan isännäksi?

Lainaus kirjasta Läsnäolon voima (Basam Books, 2002, Eckhart Tolle, 1997)

Kun joku menee lääkärille ja sanoo: “Kuulen ääniä päässäni”, hänet lähetetään todennäköisesti psykiatrille. Tosiasia kuitenkin on, että käytännöllisesti katsoen jokainen kuulee äänen tai ääniä päässään koko ajan. Tarkoitan tahatonta ajatusprosessia, loputonta yksinpuhelua tai kaksinpuhelua.

Olemme ehkä kadulla törmänneet ‘hulluihin’ jotka lakkaamatta puhuvat tai mutisevat itsekseen. Ei ole kuitenkaan suurtakaan eroa toisaalta näiden ja toisaalta sinun ja muiden ‘normaalien’ ihmisten välillä. Erona on se, että sinä et ajattele ääneen. Ääni arvostelee, pohtii, tuomitsee, vertailee, nurisee, pitää tai ei pidä jostakin ja niin edelleen. Äänellä ei välttämättä ole mitään tekemistä sen tilanteen kanssa, jossa sillä hetkellä olet.  Se saattaa vetää esiin joitakin vastikään tai kauan sitten tapahtuneita asioita. Se myös saattaa harjoitella tai kuvitella tulevaisuuden tilanteita. Tällöin se usein kuvittelee asioiden menevän hullusti tai seurausten olevan kielteisiä. Tätä sanotaan huolestumiseksi. Joskus tähän ääniraitaan liittyy näkökuvia tai mielessäsi saattaa pyöriä ‘elokuva’. 

 Monet ihmiset elävät päässään kiusanhenki, joka lakkaamatta hyökkäilee heidän kimppuunsa, rankaisee heitä ja vie heiltä elämänenergiaa.

Voi olla, että et ole lainkaan tietoinen tästä mielesi loputtomasta “äänestä”. Se on niin jatkuvaa ja tavanomaista, että et edes huomaa sitä.

Kokeilemalla yksinkertaista mindfulness-harjoitusta, tulet siitä tietoiseksi. Tietoisuustaidot  ja mindfulness-harjoitukset auttavat sinua pääsemään itse ohjaksiin, sen sijaan että mielesi käyttäisi sinua. Pian voit valita, mitä “ääntä” kuuntelet ja seuraat.