Mindfulness, viini ja lenkkimakkara

Oletko ollut joskus viininmaistajaisissa? Maistajaisissa on tarkoitus maistella viinejä siten, että pystyy mahdollisimman hyvin aistimaan viinin maun eri vivahteet. Suu huuhdellaan vedellä maistelujen välillä eikä viiniä nielaista, niin että aistit pysyvät kirkkaina ja terävinä. Jos et ole ollut tällaisessa tilaisuudessa, pystyt kuitenkin oikein hyvin kuvittelemaan sen, eikö niin?

Kun seuraavan kerran maistat jotain juomaa, viiniä, olutta, virvoitusjuomaa tai mitä tahansa, harjoittele tekemään se niin, että pystyisit kuvailemaan juoman makua mahdollisimman tarkasti. Mieti mitä sanoisit siitä jollekin toiselle. Miltä tuo siemaus tuntui, ja miltä tuntui pidellä juomaa suussa hetkisen aikaa, antaa kaikkien makujen tuntua. Ja miltä tuntui kun annoit periksi halulle nielaista (tässä ”kokeessa” ei tarvitse sylkäistä suullista pois, ellei yhtäkkiä tee mieli tehdä niin)?

Kun olet hienossa ravintolassa syömässä tai kutsuttuna ystävän luo syömään, maistat todennäköisesti ruokaa hiukan eri tavalla kuin kotona jotain tavanomaista syödessäsi.  Havainnoit ruoan makua ja jopa ulkonäköä. Ainakin ensimmäisen suullisen verran.

Kokeile, miltä tuntuu asennoitua jokaiseen suulliseen sekä juomaa että ruokaa tällä tavoin, ikään kuin se olisi ensimmäinen. Joka kerta, kotona ja kylässä. Olipa edessäsi lenkkimakkaraa, kaurapuuroa tai karitsanleikettä, hanavettä, piimää tai vuosikertaviiniä.

Tätä kutsutaan tietoiseksi syömiseksi. On ehkä mielenkiintoista seurata, mitä tapahtuu. Voin taata, että jos sitoudut tähän vaikka vain yhden päivän ajaksi, jotain kyllä tapahtuu. Itselleni tapahtui niin, että painostani putosi nopeasti lähes 20 prosenttia.

Olen koko elämäni ajan ollut stressisyöjä, ja mitä kiireempää elämäni on, sitä enemmän syön olematta tietoinen. Ihmisellä on valitettavasti tapana aina uusissa haasteellisissa tilanteissa palata takaisin vanhoihin tapoihinsa. Sain taas itseni kiinni  tavasta syödä ja juoda olematta läsnä. Päätin palata mielettömästä (mindless) syömisestä tietoiseen (mindful) syömiseen. Kokeile ja hämmästy!